Ekstrarummet

juli 20, 2023

Gæsteværelset, ekstraværelset, opbevaringsrummet. Ja, kært barn har mange navne – hvad hedder det dér udefinerbare ekstrarum mon hjemme hos dig? Det er rummet, som vi altid har de bedste intentioner for, når vi anskaffer os en bolig, men som oftest ender med at blive til noget helt andet. 

Far drømmer om et herreværelse, mor om et krea-værksted, hvor der måske endda er plads yoga. Ungerne tænker glam-room eller gamer-værelse, og oveni alle drømmene er det er jo også rart at have et sted, hvor gæster kan overnatte. Trods alle de gode intentioner, ender ekstrarummet ofte med at blive et udefinerbart rum, som vi bruger til at opbevare en masse ting, som vi siger til os selv, at vi måske en dag skal bruge, fordi vi i virkeligheden ikke har orket at tage en beslutning om dem. Det bliver en slags mellemstation inden skur eller loft, fordi vi ikke er afklarede, eller fordi vejen til loftet er for lang.


Ekstrarummet bliver lynhurtigt det rum, du ikke kan overskue at gå ind i, når du skal finde en kuffert. Jeg siger for sjov til mine klienter, at det her rum står og græder, og det er sagt med et gran af sandhed, for det er jo vigtige og dyre kvadratmeter med et uforløst potentiale. Fortjener de ikke at blive brugt fornuftigt?

Hvis hele dit hjem roder, vil jeg opfordre dig til at begynde med det her rum, for det vil automatisk tvinge dig til at forholde dig til eventuelle hjemløse ting i dine andre rum i stedet for blot at kyle dem herind. Jeg vil også opfordre dig til at give dit ekstraværelse et formål. Det er vejen frem, når du vil have styr på hele dit hjem. Måske har du ikke gæster ofte nok til, at du kan øremærke det udelukkende til at være gæsteværelse, men beslut dig for, hvad det er for et værelse, så det ikke gror til i ragelse. Hvis det er muligt, så lad være med at bruge det til opbevaring – men bor du i en bolig uden loft eller kælderrum og har brug for opbevaringspladsen, så indret det dedikeret derefter. Der er stor forskel på et værelse, der er indrettet med systemer og en orden, der tjener et specifikt formål, og et værelse, hvor en masse godt og blandet er kastet ind, bare fordi der er plads. 

10 muligheder for dit ekstraværelse

Musikstudie
Studereværelse/hjemmekontor
Walk in closet
Legeværelse
Hjemmebiograf
Gamer-rum – det kan være til både brætspil og playstation
Kreaværelse og værksted
Yoga- og træningsrum
Dedikeret opbevaringsrum
Bibliotek

Oprydning i ekstraværelset

Uanset hvilket formål, du vælger til dit ekstraværelse, skal du have tømt det for alt det, du bare har stoppet derind. Du skal finde plads andre steder i dit hjem og begynde indretningen af dit nye (indsæt selv) ________rum.

Ligesom med dine andre rum, skal du arrangere, kategorisere, sortere og organisere, men på en lidt anden måde, for når du har taget alt ud, er der sandsynligvis rigtig meget, der ikke skal ind igen. Det er vigtigt, at du er konsekvent og hele tiden har for øje, hvad du har kategoriseret rummet til at skulle være. Alt det, der ikke mere hører hjemme i ekstrarummet, skal du til gengæld finde en ny plads til et andet sted i dit hjem. Det skal du gøre med det samme, for ellers er sandsynligheden overhængende for, at du skaber et udefinerbart rod et andet sted.  

Før du går i gang, tæller du til ti, beder en bøn, mediterer eller hvad end, der kan berolige dit nervesystem og sikre, at du ikke smider håndklædet i ringen, inden du er begyndt. 

Tag affaldsposer, post it-sedler og nogle kasser/kurve med dig. Øremærk en kasse til det, der skal gives videre og er i transit, og en til det, der hører til et andet sted i hjemmet. Kasserne stiller du uden for rummet, så du fjerner ting fra rummet, hver gang du putter det i en kurv. Ud af rummet med det! – kan du allerede mærke, hvor godt det føles? Det er vigtigt at skabe plads lige med det samme. Det gør du også ved at bruge dine skraldeposer flittigt. 

Du inddeler nu rummets indhold i tre størrelser: Large, medium og small.

Str. Large Du begynder med de store ting. Det kan være seng, bord, stol, reol, tøjstativ, tomme kufferter. Du ved, hvad jeg mener. Er der noget af det, der skal videre? Beslut om det skal til genbrugsstationen, om det skal gives væk til en bekendt, eller om det skal pryde et andet rum i dit hjem. Flyt det til et relevant sted – det kan for eksempel være bilen, hvis det skal videre ud i verden. 

Str. Medium Nu gælder det tøj, legetøj, spil, tekstiler, æsker, bøger, blade. Nu, hvor de store ting er væk, har du pladsen til at lægge det hele ud og få et overblik. Herfra gør du brug af kasserne og din skraldepose, og skal det blive i rummet, lader du det ligge fremme, indtil det får en plads.

Small Den mindste kategori er den mest tidskrævende, for du skal forholde dig til hver en lille lap papir, hvert et billede og hvert et hjemmelavet askebæger. Du fordeler nu mellem skraldepose, kasser og gulv. 

OPBEVARINGS-HACKS, DER KAN GØRE DIT EKSTRAVÆRELSE KLAR TIL GÆSTER PÅ 15 MIN

1 GÆSTEVOGNEN

Personligt foretrækker jeg tit at bo på hotel, når jeg besøger familie og venner, i al fald hvis de ikke har et ekstraværelse, der er dedikeret til mig som gæst. Jeg føler, at jeg invaderer deres space, hvis jeg skal ligge på sofaen og dandere den – og hvis ekstradynen skal hentes på loftet, og hovedpuden er en sofahynde.  Af samme grund prioriterer jeg at have et værelse klar, når nogen skal overnatte hos mig – et sted, der er deres, og hvor de kan trække sig tilbage. Jeg har dog ikke plads nok til, at jeg kan dedikere et værelse til ’gæsteværelse’, så jeg har opfundet konceptet gæstevognen, som er et rullebord med de ting, som en gæst kunne få brug for.

2 MINI KAFFE/THE STATION

En mini coffee station med elkedel til kaffe og the og et par snacks

3 RYD EN HYLDE I SKABET

En tom hylde i skabet – eller en ledig skuffe – viser, at du har gjort plads til din gæst. 

4 EN DEDIKERET KNAGE PÅ VÆGGEN 

Hæng et par knager op, så du kan gøre et par bøjler klar til din gæst.5. ET SPEJL PÅ INDERSIDEN AF SKABSDØREN

Dine gæster vil sikkert gerne kunne tjekke dagens outfit i deres private space og væk fra andres nysgerrige blikke, og hvis et spejl ikke passer ind rummets normale indretning, er det en idé at bruge indersiden af en skabslåge. 

5. MIDLERTIDIGT SENGEBORD LAVET AF BØGER ELLER BLADE

Hvis du ikke har en permanent seng i ekstraværelset, har du sikkert heller ikke et sengebord. Dette kan du lynhurtigt lave med magasiner eller bøger. Det er rart for din gæst at have et sted til en telefon og et glas vand.