Har du skrevet dit testamente?

april 9, 2020

En ubehageligt men vigtig beslutning…

Sidste år på min fødselsdag fik jeg en pludselig trang til at skrive mit testamente. En lidt sær ting at ordne den dag, men jeg havde brug for at gøre det lige netop på en en dag der var livsbekræftende, og jeg ovenikøbet var sund og rask.

Det er aldrig en sjov ting at gøre, men lige her må man se ud over sin egen næsetip. Jeg ved godt der er mange, der nærmest ser det som om de underskriver deres egen dødsdom hvis de skal lave et testamente. Men helt ærligt – get over it! Hvis du elsker dine nærmeste, så ønsker du ikke at sætte dem i en situation, hvor de skal være usikre på hvad de skal gøre hvis du ikke er her mere.
Det handler både om praktik, eftermæle og økonomi.


Du skal tage stilling til 

Vil du brændes eller begraves?
Vil du have en kirkelig eller folkelig begravelse? 
Vil du høre Queen, Madonna eller de gængse salme?
Vil du have folk skal holde en fest eller begræde dit minde?

Når man mister nogen man elsker går man i chok, så hvis der ligger en ”ønskeseddel” man kan gå ud fra er det en kæmpe hjælp.
Tro mig jeg taler af erfaring! 

Arvereglerne er ikke logiske

Det gælder ikke kun det praktiske men også din formue og personlige ejendele.
De danske arveregler er helt klare, men efter min mening ikke helt logiske, så hvis du ønsker noget anderledes, så er det meget vigtigt at du skriver det ned. 

I forbindelse med at jeg tidligere rejste meget skulle jeg tage stilling til hvad der skulle ske hvis jeg f.eks. døde i udlandet, men det var mere ift. hvordan jeg skulle komme hjem osv. Jeg tænkte ikke videre over det men er glad for at jeg har taget stilling til det nu. Jeg fik dog behov for at ændre nogen ting her efter er nært familiemedlems død, da jeg desværre har oplevet hvor besværligt det hele kan blive hvis man dør i udlandet, ikke er gift og ovenikøbet ikke har skrevet testamente.

Ingen stiller nogen i den situation med vilje, og man regner ikke lige med at skulle tage stilling til det på den unge side af 40. Men ting sker. Tag bare vores lille familie som bare det sidste årti 3 af vores nærmeste.

Livsforsikring

Personligt er jeg ikke gift. Jeg ejer ikke fast ejendom eller andet af sådan nævneværdig værdi. Jeg har derfor fået tegnet en livsforsikring som går til mine nærmeste i tilfælde af min bortgang.
Jeg synes det er rart at vide, at når jeg nu ikke på nuværende tidspunkt har noget at give videre, så er der en økonomisk hjælp til Josephine og den familie hun får. 
Samtidig med at jeg skriver ordet rart, har jeg det vildt ubehageligt over AT SKRIVE SÅDAN NOGET HER. Men jeg håber virkelig, at hvis du sidder og læser dette og ikke har styr på den slags. At du kan se vigtigheden i at få det – Nu! Helst i dag hvor du forhåbentligt er sund og rask.


Sådan gør du

Der er flere måder hvorpå du kan lave et testamente, og hvis du vil være helt sikker på at det er gyldigt, skal du gøre en af følgende ting:

Der findes flere online advokatsider hvor du kan oprette nemt kan oprette et testamente der er fuldt gyldige. Det koster omkring 1000,-.
Dette er en god ide da de stiller nogen af de spørgsmål man ikke lige har tænkt på selv. Har man mere indviklede sager, er det en god ide at gøre det ved et personligt møde.

Du kan også gå til en notar og få det lavet. På den måde sikrer du dig også at testamentet altid ser dagens lys. Det koster ca. 300 kr.

Du kan også få en notar hjem til dig, hvis du er syg eller der er andre ting der gør at du ikke er mobil!

Hvis du ikke har lyst eller har mulighed for at gå til notar, kan du lave det der hedder et vidnetestamente. Det er lidt mere omstændigt men kan gøres på følgende måde:

  • Testator (dig, der laver testamentet) skal være ved sin fornufts fulde brug. (Det gælder naturligvis også ved testamenter oprettet hos notaren).
  • Testator skal skrive under eller vedkende sig testamentet, mens begge vidner samtidig er til stede.
  • Vidnerne skal herefter straks skrive deres navne på testamentet
  • Vidnerne skal vide, at det er et testamente, de bevidner, og at de skal være til stede som testamentsvidner efter testators ønske.
  • De vidner, der skriver under på testamentet, skal være fyldt 18 år og må ikke selv være betænkt i testamentet.

Hvis du føler dig stødt eller ubehagelig til mode over dette indlæg, er det blot endnu en grund til at få det gjort asap.
Det kan overståes på en eftermiddag, og så skal du ikke tænke mere på det!