Hvad gør du når kroppen reagerer?

september 30, 2023

Det er lang tid siden jeg har skrevet et personligt blogindlæg, men efter en instagram story som mange af jer reagerede på, føler jeg mig inspireret til at skrive lidt om at lytte til krop og sind. Det med at forsøge at oprette en balance og ikke mindst turde sige det højt når man ikke er i harmoni.


Jeg har det generelt rigtig godt. De sidste år er jeg virkelig landet i det jeg skal lave fremover. Tv programmet, Vi drukner i rod, er en succes og jeg får beskeder hver eneste dag og fortællinger om hvordan noget i det program har gjort en forskel for nogen. Det samme med min bog RYD OP.
Det er jeg så taknemmelig for, og hver gang jeg har været direkte eller indirekte med på en oprydning føler jeg et der er en mening med det hele.

For mig er grænsen mellem privattid og arbejdstid flydende. Det gør intet, for det jeg laver føles ikke som arbejde men er noget jeg gerne vil gøre hver eneste dag. Det gør en forskel i mit liv, at jeg er med til at gøre en forskel i andres.

Men…
I går havde min krop en anden plan end mit hoved. Jeg skulle ud til en klient og organisere, noget jeg virkelig skal være dårlig for at holde mig væk fra. Men jeg følte at der var nerver der sad fast i ryggen. Følte mig fastlåst og udmattet og bare helt ved siden af mig selv. 
Min klient og jeg blev enige om at rykke aftalen, da rygsmerter og fysisk oprydning er en dårlig kombi.

Kroppen er klog, det føler jeg i hvert fald at min er, og jeg er sikker på at den i går sendte mig en klar besked om at passe på. For selv i mit fantastiske liv foregår der nogle virkelig svære ting. Ting som jeg øver mig i at reagere på og give plads, så de ikke vokser og bliver til overtænkning, stress eller angst.
Ift. i går er det tankevækkende at disse reaktioner eller symptomer om man vil, kom lige præcis i der, da det udover at være en skøn efterårsdag også er den dato, hvor vi for over 10 år siden, mistede vores baby Max.

Liggende på sofaen, kom jeg til at tænke på den evige kamp mellem krop og sind, og spekulerede på om det nu var min krop der gjorde mit sind en tjeneste ved at sende smerte, og på den måde give lov til at trække mig og sørge, eller om mit sind sendte beskeder fra kroppen om at passe på ”mig” og vende min energi indad for en stund.

Jeg besluttede mig for at dele det på Instagram. 

Jeg skrev uden at gå i detaljer, at jeg ikke havde det så godt og min plan for dagen var aflyst, og at den i stedet stod på self care. Jeg spurgte om hvordan det forholdt sig med at lytte efter, når krop eller sind sender de her signaler. 

61% svarede: Jeg lytter efter.
39 % svarede: jeg ignorerer det.
(der var 2765 der svarede i alt)

Jeg var med min deling ikke ude efter medlidenhed eller omsorg, men mere information omkring hvordan andre håndtere de her ting og udveksle erfaringer. 

Så jeg spurgte : Hvad gør du når din krop siger Nej tak?
Jeg er virkelig positivt overrasket over hvor mange der skaber rum for sig selv og gør noget positivt.
For bare -7-8 år siden var meditation forholdsvis nyt, og breathwork havde jeg personligt aldrig hørt noget om. En kropsbehandling var noget med peeling og alger. Isbade var noget man helst skulle undgå og en tur i skoven var en søndagsudflugt. Man sagde det ikke højt hvis man var presset mentalt. 

Der kom så mange fantastiske svar og jeg har lavet en liste her.
Måske kan du bruge noget af det. Måske kan bare en af de her ting gøre en forskel for dig, sammen med en viden om at du ikke er alene om at have det sådan. 
Sådan må du godt have det, og anerkendelsen og accepten gør måske at du hurtigere kommer i flow og får gang i samarbejdet mellem krop og sind. 

Listen her er opbygget sådan at det svar der kom mest står øverst og det der ikke kom så ofte står nederst.

 1. Gåtur /motion i naturen
 2. Skruer op for søvnen
 3. Aflyser det jeg kan – Skruer ned for det sociale
 4. Skruer ned for tempoet i det hele
 5. Holder små pause fra familien
 6. Håndarbejde: Hækler, Strikker, tegner.
 7. Lukker ned for sociale medier
 8. Søger mod vand
 9. Lytter til Podcasts eller lydbøger.
 10. Bruger essentielle olier
 11. Mediterer
 12. Tager væk sommerhus eller andet sted at trække sig.
 13. Karbad
 14. Kropsterapi – Body-sds
 15. Trækker vejret – Breathwork
 16. Yoga
 17. Søger varme og lys Solarium eller sauna
 18. Rydder op/gør rent
 19. Ser beroligende ting på eks. Instagram
 20. Akupressurmåtte
 21. Akupunktur/ Nada behandlinger
 22. Taler højt om det

Jeg håber virkelig at det der står nederst kan komme længere op. Det er vigtigt at sige det højt.

Noget der kan skubbe i en positiv retning er kærlighed og anerkendelse. Ting som vi ikke aktivt går ud og søger når vi ikke har det så godt. Derfor: Lad dette skriv være en positiv reminder om at alt bliver bedre, du er ikke alene hvis du tør sige det højt og husk at sende noget kærlighed, anerkendelse og positiv energi afsted de dage hvor du har det godt, så lander det måske et sted hvor der er underskud og vi kan løfte hinanden.

Måske undrer du dig over hvordan sådan et skriv havner på en side om oprydning?
Husk at ALT handler om oprydning i min verden. Det handler om at give plads og lukke det ud man ikke mere kan rumme.
Om du siger det højt, skriver det ned eller danser det ud må du selvom bare du ikke holder på det!